Szerző: tibapó

Részvétem

Mint máshol is, mostantól majd itt is, leginkább a kissé elkoptatott "civil kontroll"-ról és a "részvételi demokráciá"-ról fogok hadoválni. A blog nevéből talán érződik az önirónikus helyzetelemzés, a kissé távolságtartó, de elkötelezett részvételi szándékom és mások erre buzdítása, még annak tudatában is, hogy vajmi kevés a remény ennek eredményességére. Előbb néhány korábbi "kinyilatkozásomat"pakolom fel. Némelyik több éve született, de ma is aktuális és vállalható. Aztán majd meglátjuk.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Szavazz a kispártokra!

2012.04.13. 19:17 tibapó

Még 2006-ban született ez az írásom, de ma is tartom minden szavát, talán azzal a pici kis kiegészítéssel, 2012-es aktualizálással, hogy ne csak a kispártokra, hanem a Tétényi Évákra is. Nos:

A két domináns nagypárt a (2006-os) tavaszi kampányban megpróbált minket kétpártiságra dresszírozni, "weimarizálódás"-sal riogatni. Jobb- és baloldal, "vigh és tory", "vörös és fekete"! Pedig egy kétpólusú parlament sokkal nagyobb veszélyt jelentene, a mutyi és a közöny képében, és 89'-ben pluralizmust akartunk, nem dualizmust.

Pezsgő közéletet szeretnék, érdemi vitákat, mérleg nyelvét, kétharmados törvényeket! Szólásszabadságot! Virágozzék minden virág! Amelyik párt betartja az alkotmányt, szólásjogot érdemel a parlamentben is, a médiában is. Jó hazafi, tisztességes polgára lehet bárki államunknak, ha kommunista, ha nacionalista, ha liberális, ha keresztény-, ha szociál-demokrata, ha akármi más. Minden párt stratégia és taktika, ideológia és gyakorlat, eszme és program alapján azonosítható be. Minden eszmének van gazdapártja, s mivel minden eszmének van elég követője hazánkban, pártjaiknak ott a helyük a magyar parlamentben. Szavazz a kispártokra!

Egy párt kötődhet klasszikusan valamelyik alap-ideológiához (konzerv, szocdem, libsi, komcsi, náci, stb). Aztán lehet választási párt, ha valamely népréteg, kisebbség érdekeit képviseli (paraszt, kisgazda, vállalkozó, magyar koalíció, romániai magyar, vagy akár cigánypárt). A harmadik fajta az úgynevezett gyűjtőpárt, mely egyszerre képviselne mindenkit, leginkább persze felkent vezetőik hatalmi érdekeit. Mint az MSZP és a FIDESZ, kiket nehéz ideológia vagy életvitel szerint identifikálni. Annál inkább nem éppen szeplőtelen fogantatásuk alapján.

Az utolsó "egypártkongresszuson" anno nem a kommunista MSZMP feloszlatását mondták ki, hanem (a pártvagyon megtartása végett) létrehozták a (fából vaskarika) jogutód MSZP-t. És hiába bizonygatják, azóta sem számoltak el azzal a fránya pártvagyonnal. De az is az MSZP-sek sara, hogy nem hagyták lélegzethez jutni a történelmi szociáldemokratákat, tétlenül nézték elsorvadásukat. Az pedig, hogy máig nagyon nehezen találják meg a valódi szociáldemokrata erényeket (luxusbaloldal), már csak hab a tortán. Szavazz a kispártokra!

De a fideszes fiúk újmagyar kivagyisága sem hiteles. A damaszkuszi pálfordulás kismiska volt ahhoz képest, ahogy a kilencvenes évek derekán  a vezér hívószavára többtízezer radikális-liberális ifjú-demokrata zombi módra átgyalogolt a kiüresedő jobboldalra. No és falánkul bekebeleztek egy sor történelmi pártot. S hogy a fidesz-program sem egyéb populista népnemzeti-marxista hablatynál, csak a hab a másik tortán. Hogy is van ez? A szocdem regnálók ránk eresztik a szabad piacot, az ellenzéki "konzervatívok" meg populistán proletároznak? Mi ez, ha nem politikai skizofrénia? Ezt akartuk tán a rendszerváltás hajnalán?

Egyszóval semmi okunk ezekre a hataloméhes, program nélküli gyűjtőpártokra szavazni. Még az sem, hogy elveszhet a voksunk hiszen nem sok veszett el most (2006) tavasszal sem, s ha eltörölnék a protekcionista 5 %-os küszöböt, meg a kopogtató cédulák nagyüzemi gyűjtését, még kevesebb veszne el. Szóval, szavazz a kispártokra, csak azért is, forever!

 

Szólj hozzá!

Címkék: választás mszp fidesz szavazás pártok pluralizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetem.blog.hu/api/trackback/id/tr754413036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása