Szerző: tibapó

Részvétem

Mint máshol is, mostantól majd itt is, leginkább a kissé elkoptatott "civil kontroll"-ról és a "részvételi demokráciá"-ról fogok hadoválni. A blog nevéből talán érződik az önirónikus helyzetelemzés, a kissé távolságtartó, de elkötelezett részvételi szándékom és mások erre buzdítása, még annak tudatában is, hogy vajmi kevés a remény ennek eredményességére. Előbb néhány korábbi "kinyilatkozásomat"pakolom fel. Némelyik több éve született, de ma is aktuális és vállalható. Aztán majd meglátjuk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Alkotmányozás és népszavazás

2012.04.13. 21:30 tibapó

Régóta készülök egy többrészes tanulmány megírására a részvételi demokrácia elemeiről. Egyesületünkkel EU-s támogatást is megpályáztunk „Európa a polgárokért – aktív civil társadalmat Európában” megnevezésű programban, „Előadássorozat a részvételi demokrácia lehetőségeiről középkelet-európában  a történelmi hagyományok és az összeurópai példák alapján” címen. Eredményhirdetés május végén lesz, be fogok számolni róla, hogy nyertünk-e. Addig is, elsőként a részvételi demokrácia egyik legeklatánsabb formájáról, a népszavazásokról, azok magyarországi, rendszerváltás utáni viszontagságairól közlök rövid összefoglaló értekezést. Ez teljesen friss anyag, alig két hetes, vagyis 2012. március végén született.


A részvételi demokráciának, a népszuverenitásnak három lehetséges (alkotmányban is rögzíthető) formája van: Népszavazás; Alkotmányozó nemzetgyűlés; Felsőház. Ezek közül a népszavazás bár sokáig meghatározó része volt az alkotmánynak (alaptörvénynek), ritkán lehetett sikeres. A 2011-es új alkotmánnyal szinte kiiktatták, annyira megszigorították. Kár érte! Egy 1989-es törvény szerint az alkotmány elfogadásáról népszavazással kellett dönteni. Az ezt felváltó 1998-as törvényből ezt „kifelejtették” (még a Horn-kormány idején, a választás előtt, márciusban született, MSZP-SZDSZ-FIDESZ megszavazta, csak az MDF és néhány Kisgazda ellenezte). Ez adott alapot 2011-ben arra, hogy ne legyen népszavazás az új alkotmányról. Mondhatjuk, honatyáink előrelátóak voltak. Elmondható, hogy a hatalom mindig is igyekezett kifogni a szelet a népszavazások vitorlájából. Azok feltételeit mindenkori hatalmi érdekeihez igazítani, vagy ha az épp nem volt lehetséges, ellehetetleníteni, oka fogyottá tenni.

A rendszerváltás első népszavazása az emlékezetes „négy igenes népszavazás” volt, még 1989 őszén. És a négy követelésből még a szavazás előtt kettő teljesült, vagyis kivonták a pártszervezeteket a munka-helyekről és lefegyverezték a munkásőrséget. Mégsem volt hiábavaló a népszavazás, mert az intézkedéseket a népfenség elsöprő többséggel megerősítette, szentesítette. Sajnos, bár a többinél is győztek az IGEN-ek, a másik két kérdés azóta is vitatott. Mert vajon rendesen elszámolt-e az MSZP a vagyonával? És azóta is, hogyan választunk köztársasági elnököt? De ez utóbbiról bővebben később többet. 

A hatalom következő gumiszabályozása a NATO-csatlakozáshoz fűződik. Félő volt, hogy érdektelenség miatt érvénytelen lesz a népszavazás, vagyis nem fog a jogosult állampolgárok 50 %-a  elmenni a szavazásra, ezért kitalálták azt az új szabályt, mely szerint az érvényességhez nem kell többségi részvétel, csak 25 %-nál több azonosan szavazó. Ez egyébként logikusan védhető, méltányos eljárás, hiszen ha a jogosultak negyedénél többen szavaznak azonosan, akkor is ők nyernének, ha a a részvétel épp elérné az 50 %-ot. Szóval ezt a módosítást a NATO-népszavazás előtt egy hónappal, 1997 nyarán vezették be. Ha nincs ez a módosítás, ma nem lennénk NATO-tagok, ugyanis a referendumon mindössze 49 %-os volt a részvétel, vagyis a régi szabály szerint épp érvénytelen lett volna.

Különösen érdekes és felháborító, ahogyan a honatyák önös érdekből kijátszottak egy 2009-es nép által kezdeményezett javaslatot. A szükséges mennyiség háromszorosát, 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze Seres Mária vezérletével civil mozgalmárok, hogy az országgyűlési képviselők csak a ténylegesen bemutatott bizonylatok ellenében vehessenek fel költségtérítést. És az országgyűlés tagjai pártállásuktól függetlenül, egyöntetűen megszavazták azt az új, 600 ezer állampolgár alkotmányos jogát semmibe vevő, porba tipró gumitörvényt, mely a „költségtérítés”-t nemes (cinikus) egyszerűséggel átkeresztelte „választókerületi pótlék”-ra.

De ejtsünk néhány szót a helyi népszavazásokról is! Említésre méltó, három, alapjában eredménytelen, de részlegesen „eredményes”, tanulságos kezdeményezés. 2006-ban Dunaújvárosban írtak ki népszavazást két témában (legyen a  városban ingyenes a parkolás, és fújják le a város belterületére tervezett gázerőmű építését). A népszavazás érvénytelen lett, mert bár a megjelentek nagy többsége az IGEN-ekre szavazott, de a részvétel nem érte el az 50 %-ot. De! Hatására az első egy óra parkolás ingyenes lett, és a gázerőmű csak fele kapacitással, légszennyezéssel épült meg.

Hogy ne épüljön katonai radar a Pécs melletti Tubes hegyre, ezért 2007 tavaszán a pécsiek 31 %-a állt ki, 33 %-os részvétel mellett. Mivel itt is bőven megvolt a 25 % azonosan szavazó, alkotmányossági beadvánnyal éltek, hogy a helyi népszavazások szigorú feltételeit igazítsák az országosan megengedőbb normákhoz. De az Alkotmánybíróság ezt elutasította, mondván életszerű, hogy a helyi szabályozás sokkal szigorúbb legyen az országosnál. Mégsem volt hiábavaló a pécsi referendum sem, hiszen azóta sem épült meg az a radar a Tubesre.

A dunaújvárosinál, pécsinél sokkal szigorúbb feltételeken bukott el egy 2007-es szolnoki kezdeményezés. Itt ugyanis szemben a másik kettővel nem 10, hanem a duplája, vagyis a jogosultak 20 %-a aláírásával lehet népszavazást kezdeményezni, és Szolnokon csak(?) 16 %-nyi aláírás gyűlt össze. El is kótyavetyélték, könyörtelenül le is bontották a 9800 aláíró által féltett Dami uszodánkat. Problematikus volt a szolnoki kezdeményezés  ellehetetlenítése: többszöri, az aláírásgyűjtőket a novemberi fagyba űző, időhúzó jegyzői vétó, az aláírásgyűjtés összemosása más országos gyűjtésekkel, a közszolgálati média-ellenpropaganda. Így az akció egyetlen haszna a tapasztalatgyűjtés volt, hogy legközelebb sikerülni fog.

Azóta a helyzet minden tekintetben romlott. Mert immár az országos népszavazás is, újfent csak akkor érvényes, ha 50 %-nál többen megjelennek, vagyis nem a helyit könnyítették, hanem az országost visszaszigorították. És ahelyett, hogy a szavazás eredményének végrehajtására nem kötelező, csak a vitát kikényszerítő „népi kezdeményezés” intézményét ésszerűsítették volna akképpen, hogy ne kelljen hozzá külön nyomtatványokkal bajlódni, hanem csak, ha a népszavazásra összegyűlik a szükséges aláírás fele, automatikusan teljesüljön a népi kezdeményezés feltétele, mind e helyett azt szimplán eltörölték, kihagyták az alkotmányból.

Visszatérve az 1989-es negyedik IGEN-re, azt a tévhitet hintették el politikusaink, hogy abban a nép lemondott a közvetlen köztársasági elnökválasztásról. Holott ez nem igaz! A nép ennél sokkal bölcsebb! Csak arról szólt az IGEN, hogy csak a parlamenti választások után legyen elnökválasztás. Mégpedig azért, hogy az akkor népszerű Pozsgay Imre esetleges megválasztása ne hozza helyzetbe az MSZP-t. Más kérdés, hogy a választások után az MDF-SZDSZ paktum miatt a parlament választ köztársasági elnököt azóta is. De ezt nem a nép akarta így.

6 komment

Címkék: demokrácia népszavazás részvételi demokrácia alkotmányozás négyigenes népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetem.blog.hu/api/trackback/id/tr534414816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.04.15. 20:21:16

"600 ezer aláírást gyűjtöttek össze Seres Mária vezérletével civil mozgalmárok"
+ parlamenten kívüli PÁRTOK aktivistái is :)

tibapó 2012.04.16. 08:37:09

"Ide-oda párt", erre az izgága pártra gondolsz, avagy valami zöldekre?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.04.17. 10:32:16

Többek között az akkor még kint (t)anyázó JOBBIK Magyarországért Mozgalom (párt) IS adott át neki egy (jó)pár tízezres tételt :)
Természetesen nekem ezzel semmi bajom, csak a "pártmentességet" akartam "pártsemlegesre" korrigálni vele. :)
Az izgágák mindössze 73 aláírást adtak át neki (személyesen egy borítékban:) a mire (amennyire!) később azt mondta, hogy az semmi... :(

tibapó 2012.04.21. 22:42:55

Valamelyik reggel fél füllel hallom a tévében, hogy a családon belüli erőszak ellen gyűjtenek aláírásokat NÉPI KEZDEMÉNYEZÉSHEZ
Mi van? - mondom, én itt azt írtam, hogy az új alkotmányban megszűnt, ezek meg itt mégis gyűjtenek rá??? Visszahallgattam a neten a műsort másnap, hát ott már azt is azt mondják, hogy "...ez az utolsó ilyen jogintézmény, nincs tovább, most, vagy soha..."
No gondolom, ennek most már tényleg ideje utánanéznem. Egy biztos, az áprilisi alkotmányban egy büdös szó nem szerepel népi kezdeményezésről. A magyarorszag.hu jogszabálykeresőjében rákerestem a szóra, kiderült, hogy van egy 2011.CCI törvény, "Egyes törvények Alaptörvénnyel összefüggő módosításáról". Nos ebben a törvényben egy az egyben megismétlik a régi alkotmány minden, a népi kezdeményezésről szóló pontját, csak ahol eddig szerepelt az "Alkotmány" szó, azokat kicserélték "Alaptörvény"-re.
Nézek, mint Rozi a moziban, most akkor mi van? Aztán nagy nehezen rájövök, hogy maga a törvény(módosítás) csak 2012. május 31-ig hatályos.
Vagyis nem onnan derül ki, hogy megszűnik a népi kezdeményezés, hogy ezt így beleírták volna a módosításba, hanem cinikusan megísmétlik az egész passzust, mintha megmaradna, és találd ki mellé, hogy csak május 31-ig. Utána meg hiába keresed az új Alaptörvényben.
Az ész megáll!!! :(

tibapó 2013.04.17. 17:42:35

Ehhez képest a jelenleg hatályos népszavazásról szóló törvény szövegében még mindig benne van a népi kezdeményezés, ki érti ezt???!!!

Bár elég zavaros ennek a törvénynek a szövege, pl. benne van, hogy népi kezdeményezéshez 50 ezer aláírás kell, de nincs benne, hogy hány aláírás kell a népszavazáshoz, mintha csak aláírásgyűjtéssel már nem lehetne népszavazást kezdeményezni...

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800003.TV

tibapó 2013.04.17. 17:48:10

Még szerencse hogy az alaptörvényben benne van, mégpedig a 8.cikk(1)-ben, méghozzá 200 ezer aláírás (jelzem, régebben elég volt hozzá 100 ezer is). :(

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100425.ATV&celpara=#xcelparam
süti beállítások módosítása