Szerző: tibapó

Részvétem

Mint máshol is, mostantól majd itt is, leginkább a kissé elkoptatott "civil kontroll"-ról és a "részvételi demokráciá"-ról fogok hadoválni. A blog nevéből talán érződik az önirónikus helyzetelemzés, a kissé távolságtartó, de elkötelezett részvételi szándékom és mások erre buzdítása, még annak tudatában is, hogy vajmi kevés a remény ennek eredményességére. Előbb néhány korábbi "kinyilatkozásomat"pakolom fel. Némelyik több éve született, de ma is aktuális és vállalható. Aztán majd meglátjuk.

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Népszavi

2012.06.18. 22:04 tibapó

Mint tudjátok, a "civil kontroll" a mániám (1.Népszavazások + 2.Korporatív felsőház + 3.Törvényhozástól független alkotmányozó testület - nemzetgyűlés + 4.Pártmentes települési önkormányzatok). Nos, ezúttal a népszavazásról mondok el két észrevételt.

1. A fidesz-alkotmány előtt lehetőség volt népszavazásra és népi kezdeményezésre. A legfontosabb két különbség: a népszavazás sikere esetén a döntése kötelező, a népi kezdeményezés sikere esetén kötelező a képviselőknek napirendre tűzni a javaslatot. A másik különbség, hogy a népi kezdeményezéshez fele annyi aláírás is elegendő.

Nos, ha valaki(k) népszavazást kezdeményez(nek), mindig célszerű egyúttal népi kezdeményezést is indítani ugyanabban a kérdésben, mert ha nem is gyűlik össze elég aláírás a népszavazásra, a fele aláírásra nagyobb az esély, és akkor legalább a kezdeményezés egy kis reklámot, (sajtó)visszhangot kap. Persze nem ám fenékig tejfel maga a népi kezdeményezés sem, a hatalom mindent elkövet, hogy azt is ellehetetlenítse. Az egyik bevált módszerük, hogy nem adják meg a népi kezdeményezésre az engedélyt egy időben a népszavazással, csak később, így nem lehet egyszerre gyűjteni az aláírásokat. Aztán, eleve macerás egyszerre ugyanabban a kérdésben gyűjteni, nagyon nehezen értik meg az emberek mi a kettő között a különbség, de nem csak az aláírók, hanem maguk az aláírást gyűjtők is, stb.

Ezért lett volna (lenne) egy olyan javaslatom, hogy a népszavazási törvényt akképpen módosítani, hogy ne kelljen külön népi kezdeményezésre a kérdőívet engedélyeztetni, és külön gyűjteni az aláírásokat, hanem egyszerűen mondja ki a törvény, hogy ha a népszavazáshoz szükséges aláírások fele összegyűlt, akkor automatikusan a képviselők kötelesek legyenek a kérdést a közgyűlésben/országgyűlésben napirendre tűzni és megvitatni.

Erre fel a fidesz-alkotmány eleve megszüntette a népi kezdeményezés intézményét. Ez egyfelől visszalépés a demokráciában, másfelől viszont megkönnyítheti nekünk, mint javaslattevőknek a dolgunkat, hiszen a fentebb taglalt javaslatomat fel lehetett fogni, mint a népi kezdeményezés módosítását, egyszerűsítését, mostantól pedig úgy, mint leegyszerűsített, megreformált helyettesítését.

 

2. Előzetes regisztráció. Sajnos úgy néz ki, hogy a Fidesz keresztül erőszakolja ezt az új szabályt, aminek lényege. hogy a választás előtt 3 hónappal regisztrálnia kell magát annak a honpolgárnak, aki majd szavazni akar. Aki ezt nem teszi meg, az elveszíti a választási jogát. A Fidesz azzal magyarázza ezt (ami egyfelől logikus is), hogy a határon kívüli (Erdélyben-Felvidéken élő újmagyar-állampolgár, és Londonban letelepedő-munkát vállaló csonka-magyar) polgárok nem szerepelnek a lakcímnyilvántartásban, ezért van szükség a regisztrációra.

Igen ám, de akkor miért nem csak őnekik kötelező a regisztráció, és miért mindenkinek? Ugyanis szerintem nagyon sérelmes, ha az a 10-20-30 % bizonytalan, aki ma még nem tudja, kire szavazna, és ezért nem megy el regisztrálni, eszébe sem jut, de a finisben észbe kap, hogy mégis csak jó lenne elmenni szavazni és leváltani a regnálókat, nos ők elveszítik a jogukat.

Valójában a Fidesz hátsó szándéka ezzel az új szabállyal az, hogy a "vadbarmok", "panelprolik", "70-es IQ-sak" ki legyenek rekesztve a szavazásból és abból, hogy a választás napján "mozgósítani" lehessen őket. Ezzel szemben a Fidesz bízik a határon túliak (állampolgárságért viszonzandó) lojalitásában. Igen ám, de egyfelől szerintem magára a regisztrációra is lehet "mozgósítani" egy szemfüles ellenzéki pártnak, másfelől nem is olyan biztos, hogy majd az erdélyiek, felvidékiek vállalják a regisztrációval járó macerát.

De jogosan teszitek fel a kérdést, ha azt ígértem, hogy ez a poszt a népszavazásról fog szólni, mégis a 2-dik pontban miért beszélek egyfolytában a választásról? Most jön a java! Ha bevezetik a regisztrációt, akkor mehetünk az Alkotmánybíróságra, hogy a jogegyenlőség elve alapján vezessék be a népszavazásra is, és akkor a fidesz-alkotmány népszavazást érintő legnagyobb szigorítása lenne bajban, de nagyon! Nevezetesen az, hogy a népszavazás csak a szavazásra jogosultak több mint 50 %-ának részvétele esetén érvényes. Eddig ugyanis akik nem mentek el szavazni, mind a kezdeményezést ellenzők malmára hajtották a vizet.

Most azonban, az előzetes regisztráció esetén fordulna a kocka, hiszen egyértelmű, hogy egy népszavazás előtt leginkább azok mennének el regisztrálni (ergo ők lennének a szavazásra jogosultak), akik szavazatukkal támogatni akarják a kezdeményezést. Szóval a Fidesz a saját csapdájába esne, és azt hiszem inkább elvetnék-visszavonnák magát a választásra vonatkozó előzetes regisztráció javaslatát. :)

 

Egyelőre így állunk a hatályos szabályokkal:

Magyarország Alaptörvénye
Hatályos: 2012.01.01-től

XXIII. cikk
(1) Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen.

XXIII. cikk
(7) Mindenkinek joga van országos népszavazáson részt venni, aki az országgyűlési képviselők választásán választó. Mindenkinek joga van helyi népszavazáson részt venni, aki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó.

8. cikk
(4) Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

A helyi népszavazás érvényességéről az Alaptörvény nem rendelkezik, azt más törvényben rögzítik.
 
(Összefoglalva: az a magyar állampolgár jogosult országos és/vagy helyi népszavazáson részt venni, aki az országos, és/vagy helyhatósági választáson választó. Vagyis a legrosszabb esetben nem kell külön regisztráció a népszavazás előtt, hanem a legutóbbi parlamenti, vagy helyhatósági választásra szóló regisztráció érvényes, jobb esetben a népszavazás előtt kell regisztrálni.) :)
 

1 komment

Címkék: civil választás demokrácia népszavazás részvételi demokrácia alkotmányozás

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetem.blog.hu/api/trackback/id/tr434596977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibapó 2012.06.19. 17:26:56

Próba.
Valaki szeretett volna itt hozzászólni, de nem sikerült.
Ezennel tolmácsolom a véleményét:
"A jelenlegi magyar kormánypárt abban az értelemben is európai unió ellenes, hogy az unió a magyar népi kezdeményezéshez hasonló tartalmú intézményt vezetett be az unióban: ha egy meghatározott kérdésben összegyűlik 1 millió támogató aláírás az unió tagországaiban, akkor abban a kérdésben a Bizottság köteles jogszabálytervezetet készíteni. A magyar parlament meg hatályon kívül helyezte a népi kezdeményezés intézményét." :(
süti beállítások módosítása