Szerző: tibapó

Részvétem

Mint máshol is, mostantól majd itt is, leginkább a kissé elkoptatott "civil kontroll"-ról és a "részvételi demokráciá"-ról fogok hadoválni. A blog nevéből talán érződik az önirónikus helyzetelemzés, a kissé távolságtartó, de elkötelezett részvételi szándékom és mások erre buzdítása, még annak tudatában is, hogy vajmi kevés a remény ennek eredményességére. Előbb néhány korábbi "kinyilatkozásomat"pakolom fel. Némelyik több éve született, de ma is aktuális és vállalható. Aztán majd meglátjuk.

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Mondd, te kit választanál? Kósa Lajost, vagy Kossa Lajost?

2012.07.23. 15:37 tibapó

Kósa Lajos közismert, de hogy kicsoda Kossa Lajos, azt kevesen tudják. Pedig van bennük egy közös, mindketten polgármesterek. Kósa a 200 ezres Debrecené, Kossa Lajos pedig az ötezer lakosú fejér megyei Aba  nagyközség (kisváros)  első embere, mindketten immár huszon éve. És mindketten sikeres polgármesterek, pedig egész másképp csinálják.

Debrecen polgármestere mestere a pártkapcsolatok, a politikai  tőke hatékony lokális hasznosításának. Kósa Lajos képes az országos költségvetés milliárdjait városa javára kilobbizni, elég ha a stadionépítésekre vagy a nagyerdei fürdőkomplexumra gondolunk. De Kósa Lajos nemcsak arról nevezetes, hogy a politikát aprópénzre váltja. Igaz ez fordítva is. Kósa Lajos az egyik legádázabb ellensége a civil kezdeményezéseknek. Városában enyhe túlzással fogalmazva, tűzze-vassal irtja, ami civil. Nem tűr meg a környezetében civil autonóm embereket, és ha a maradék törvény adta keretek között valamely civilnek ez mégis sikerül (pl. civil képviselő a debreceni közgyűlésben), akkor Kósa határozottan rásüti a bélyeget, hogy onnantól már az nem is civil, hanem politikus. (pl. itt: https://www.youtube.com/watch?v=0Z_FDPotBbY ).

De nem csak saját "felségterületén" üldözi a civil kezdeményezéseket, hanem országosan is. Több olyan törvényjavaslat fűződik a nevéhez, mely a civilek jogait hivatott szűkíteni. Az egyik persze helyi indíttatású, mivel Lajosunknak saját városában elege lett a civil képviselőkből, ezért sikerült elérnie, hogy míg a régi Egyesülési Törvényben csak az országos és fővárosi képviselőválasztásokon volt korlátozott a civil szervezetek  jelöltállítási joga, mostantól, az új Civil Törvény szerint a megyei jogú városokban is az. Pedig az Önkormányzati törvény nem tesz ilyen különbséget, a megyei jogú városok is, és  szimpla városok önkormányzata is "települési"-nek számít (miközben a megyei és a fővárosi önkormányzatokat hívják "területi"-nek). Valamint emlékezetes, Kósa & Tarlós urak azon elhíresült törvényjavaslata, mely kategorikusan megszüntetné a civil szervezetek jogorvoslati kérelemhez fűződő jogait ( http://www.stop.hu/belfold/totalis-korlatozasat-kezdemenyeztek-a-civileknek-kosaek/768403/ ).

Ezzel szemben Kossa Lajos, abai polgármester valami egészen más dolgot művelt. Lássatok csodát, bevonta a civileket a település irányításába. Igaz, ő maga nem tagja egyetlen pártnak sem, sőt, Abán nincs pártkatona képviselő a közgyűlésben. Ellentétben debreceni kollégájával, Kossa Lajos mégsem tartja egyetlen képviselőtársát sem politikusnak, sőt a közgyűlés működését sem tartja politikának, hanem szolgálatnak, mégpedig a közjó javára szóló szolgálatnak. Abán a 12 fős képviselő-testületet kiegészült 33 civillel, és megalakult a Magisztrátus intézménye. A képviselők döntési jogokat adtak át a Magisztrátusnak, melynek 25 fő úgynevezett utcaközösségi delegáltja van, a többiek pedig civil egyesületek, vállalkozások és az egyház képviselői. A Magisztrátusnak hála, Abán megszűntek a pártok.

Ez a, Kossa Lajos által "a részvételi demokrácia kiteljesítésé"-nek nevezett közép-, és hosszú távú demokratizálási kísérleti program soha nem látott humán energiákat szabadított fel a településen. Az utcaközösségek kialakulása során haragos szomszédok újra szóba álltak egymással, és együtt építették a közösségi utcasarkot (játszóteret). A kiválasztott magiszterek tisztségüket komolyan véve kupálódtak hatékony közéleti személyiségekké. Közben fizikailag is gyarapodott a kisváros, pártkasszírozó lobbipénzek nélkül is, közös erővel kidolgozott pályázatok révén. Új iskolaépület, termelő üzemek, közművek nőttek ki a szorgos kezek közül. Íme az "Abai modell", melynek csodájára járnak egyre többfelől. Ott tart a dolog, hogy fél tucat fejér megyei település írt alá szándéknyilatkozatot, hogy az abai modellt átvegye. Nagyon helyes, remélem is, hogy a példa ragadós lesz, országos szinten is! :)  ( http://www.demokrata.hu/ujsagcikk/aba_mintat_mutat/ )

3 komment

Címkék: civil demokrácia pártok önkormányzatok részvételi demokrácia közszolgálatiság önkormányzati választás pluralizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://reszvetem.blog.hu/api/trackback/id/tr464673028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.07.31. 09:08:14

Kósa (mint Caligula debreceni helytartója;) már csak ért hozzá...
(mármint a bálvány beviteléhez)
Viszont azt nem tudja a drága, hogy aki a seregben CIVIL, azt nem úgy hívják, hogy "kóser szalonna", hanem úgy, hogy POLGÁRI (=civil;) ALKALMAZOTT.
Megjegyzem még, hogy tipikusan civil katonák szokták vívni a "POLGÁRháború"-kat is...
(angolul: "CIVIL war";))

Na és mi a helyzet a politikai PÁRTnak kampányoló, azzal szolidáris (ál)"CIVIL" szervezetekkel?! (pl. CÖF)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.07.31. 09:23:00

Kossa Lajos (és Varga Csaba:) kísérlete annyira "ragadós", hogy immár HÉT éve jól hozzájuk is ragadt :(

"további négy fejér megyei településen egy éve vezették be az abai modellt, magisztrátus már Csókakőn is megalakult"

Jó lenne ismerni a másik 3 nevét is:)

Bár a modell "a részvételi demokrácia kiteljesítése" helyett inka a KÉPVISELET kiterjesztése, hiszen ez az anyag is úgy hívja a "magisztereket", hogy "civil képviselők": www.aba.hu/?module=news&action=show&nid=27283
süti beállítások módosítása